زمان بازسازی خانه به چه نکاتی باید توجه کنیم؟ آیا قوانین خاصی برای نوسازی منزل یا محل کار وجود دارد؟ در این مقاله قصد داریم به صورت کامل شما را با قوانین بازسازی ساختمان آشنا کرده و در ادامه به بررسی هر کدام بپردازیم پس با گروه مهندس نوسازی همراه باشید.
یکی از مزیتهای زندگی داخل روستا و شهرستانها این است که اگر مشکلی داخل خانه شما باشد خیلی ساده میتوانید فرایند بازسازی خانه را انجام بدهید و یا به یک فرد نیمه متخصص و با کمترین هزینه واسپاری کنید اما شهرنشینی قوانین مخصوص به خودش را دارد و لازم است برای بعضی از بازسازیهای خونه حتماً مجوز داشته باشید وگرنه جرم انجام دادید!
از طرفی اینکه خیلی از افراد ممکنه قوانین نوسازی رو بَلد نباشن یا تا الان به گوششون نخورده باشه تصمیم گرفتم داخل این مقاله به صورت کامل به تمام قوانین بازسازی خانه، ویلا، محل کار و هر چیزی که به این حوزه مربوط باشه رو داخل این صفحه بهتون بگم تا اگر بنا قدیمی دارید و یا تصمیم دارید خانه خودتان رو بازسازی کنید حتماً قبل از انجام این کار کامل به قوانین بازسازی آشنا باشید تا خدانکرده بعداً با مشکل روبرو نشوید.
بازسازی و نوسازی خانه چیست؟
برخی افراد شاید با این موضوع آشنا نباشند که اصلاً بازسازی خانه یعنی چی؟ و چرا افراد خانههای خود را نوسازی میکنند؟
به زبان خیلی ساده، بازسازی به مجموعه فرایندهای گفته میشود که برخی افراد برای بالا بردن کیفیت، زیبایی و استحکام منزل خود انجام میدهند. حالا بعضی وقتا این کارها توسط خود افراد انجام میشود یا به متخصص بازسازی خانه سرپرده میشود تا به صورت دقیق بخشهای مخلتف را بررسی کرده و بهترین روش نوسازی را انجام بدهد.
حالا که به صورت کامل با این موضوع آشنا شدیم وقت آن است که به این سوال بپردازیم که بازسازی خانه به چند شکل انجام میشود.
انواع بازسازی خانه با توجه به قوانین نوسازی منزل
به طور کلی ما دو دسته اصلی بازسازی خانه داریم که با توجه به قوانین شامل یک سری مواردی هستند و در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
- بازسازی محدود (بدون نیاز مجوز)
- بازسازی همراه با تغییرات (نیاز به مجوز)
اما فرق این دو مورد دقیقاً در کجاست؟
1 . بازسازی محدود (بدون نیاز به مجوز بازسازی)
در بازسازی محدود یا بازسازی سطحی خانه یا محل کار شما نیازی به گرفتن وجوز خاصی ندارید و خیلی ساده میشود فرایند بازسازی را انجام بدید. یعنی نوسازی خانه روی بخشهای تمرکز دارد که نیاز به گرفتن مجوز بازسازی از شهرداری ندارد. موارد زیر مثال های خوبی در این زمینه هستند.
- رنگ کردن دیوار
- کاغذ دیواری کردن خانه یا محل کار
- تعویض تاسیسات خانه
- تغییر در لوله کشی آب به صورت سطحی
- تغییر سطحی برخی وسایل خانه مانند تغییر محل سینک آشپزخانه، محل قرار گیری یخچال و...
- خرابی های سطحی مانند خراب کردن آرک خانه، برداشتن شومینههای قدیمی کوچک، خراب کردن دیوارهای که در آن ستون به کار نرفته و از این دسته از کارها
و از این دسته بازسازی های که تغییری در شکل نقشه ساختمان در شهرداری ایجاد نمیکند.
2 . بازسازی همراه با تغییرات (نیاز به وجوز بازسازی شهرداری)
اما دسته بعدی، مراحل بازسازی ساختمان نیاز به دریافت مجوز از شهرداری دارد زیرا ما در حال تغییرات در بخشی از ساختمان هستیم که ممکن است باعث تغییر در شکل ظاهری منزل میشود. این دسته از اعمال تغییرات به شرح زیر است.
- تغییر در نقشه ساختمانی منزل، مانند خراب کردن بخش از خانه
- اضافه کردن دیوار بین بخشی در بازسازی خانه
- اضافه کردن درب، پنجره جدید و یا حذف این موارد از خانه در بازسازی
- اضافه کردن زیربنا جدید به خانه در فرایند نوسازی
- اضافه کردن بخش جدیدی به خانه مانند ساخت و اضافه کردن بخش جدیدی به خانه
- ساخت واحد جدید در ساختمان
- حذف دیوار، بخش یا ستونی از منزل
- اضافه کردن ستون
- اضافه کردن آسانسور، پله عادی، پله اضطراری، و مواردی که از ابتدا ساخت ساختمان در نقشه تحویل داده شده به شهرداری، در آن درج نشده است.
- و....
موارد بالا بخشی از اصول و قوانین بازسازی خانه است که بسیاری از افراد به آن دقت نکرده و باعث تغییر در نقشه منزل میشوند. حالا که با دو دسته اصلی بازسازی با مجوز و بدون مجوز آشنا شدیم وقت آن است که یک مقدار دقیقتر روی این موضوع شویم.
قوانین بازسازی در تهران و شهرستان
در این قسمت میخواهیم یه مقدار روی فعالیتهای تمرکز کنیم که زمان بازسازی حتماً حتماً نیاز به مجوز داریم وگرنه بعد از نوسازی با مشکل جدی روبرو میشویم.
- هر تغییر در راه پله یا اضافه کردن آسانسور یا برداشتن آسانسور از مسیر راه پله حتماً لازم است با کارشناس شهرداری از قبل صبحت شده باشه و در صورتی که برای خود ساختمان یا ساختمانهای دیگر مشکلی ایجاد نکند، اگر مشکلی نباشه شهرداری سریعاً مجوز را صادر میکند و میتوانید این موردی رو اضافه یا کم کنید.
- جا به جا کردن دیوارهای مهم داخل خانه (مخصوصاً از داخل اونها ستون یا تاسیسات واحدهای دیگر رد شده باشد) حتماً برای بازسازی نیاز به مجوز دارد.
- جا به جا کردن دیوارهای پارکینگ در صورتی که باعث ازبین رفتن فضای پارکینگ یا بخشی از فضا را اِشغال کند لازم است حتماً مجوز داشته باشید.
- هر تغییر کاربری ساختمان برای بازسازی حتماً نیاز به مجوز از شهرداری منطقه دارید
- تخریب ساختمان هم که دیگه فکر نکنم واقعاً نیاز باشه درموردش صحبت کنیم 😊
بازسازی خانه بدون دریافت مجوز از شهرداری چه حکمی دارد؟
هیچ کدام از ما علاقه ای نداریم که بعد از بازسازی با قانون در بیوفتیم.
در صورتی که بازسازی ساختمان نیاز به مجوز داشته باشه اما بدون دریافت مجوز فرایند بازسازی رو انجام بدیم امکان داره با مشکل جدی روبرو بشیم،
مثلاً در برخی موارد کارشناس شهرداری خودش میاد و محل رو بررسی میکنه و میزان تخلف رو بررسی میکند، بعد از آن صاحب ساختمان یا واحد رو جریمه میکند.
اما اگر بازسازی ساختمان غیر مجاز باشد یا کلاً استحکام سازه را تهدید بکند کلاً دستور خراب کردن سازه یا هر چیزی که ساخته شده رو میدهد، دیگه در این شرایط واقعا نمیشه کاری کرد!
بنابراین پیشنهاد میکنم اصلاً با قانون روبرو نشوید چون امکان دارد یک تخلف خیلی ساده برای شما و بقیه افراد درون ساختمان گرون تموم شود.
قوانین مربوط به تغییر کاربری ساختمان چیست؟
شهرداری بر اساس یک سری استانداردها در برخی مناطق ساختمانهای ساخته شده را مسکونی اعلام میکند، یعنی فقط افراد برای زندگی کردن میتوانند از این خانهها استفاده کنند.
از طرف دیگر در برخی مناطق پر رفت و آمد خانهها را تجاری اعلام میکند، یعنی تمام واحدهای درون این ساختمان فقط برای استفاده تجاری یا استفاده خدماتی ساخته شده است.
با توجه به تعاریف بالا تغییر کاربری ساختمان یعنی اینکه اگر ساختمان تجاری است آن را به مسکونی یا برعکس تبدیل کنیم.
بر اساس بند 24 ماده 55 قانون شهرداری، هر ساختمان موجود در شهر جواز ساخت مخصوص به خود را دارد و زمان ساخت آن مشخص میشود که قرار است چه بهربرداری از آن بشود.
حالا هر نوع تغییر کاربری و نوع فعالیت در ساختمان که مغایر با جواز ساخت باشد تخلف محسوب میشود و اگر بدون اجازه شهرداری نوسازی ساختمان طوری باشه که باعث تغییر در کاربری ساختمان شود تخلف است.
اونوقت صاحب ملک به پرداخت جریمه محکوم میشود و یا حکم تخریب بخش مربوطه صادر میشود و یا اینکه مالک هم باید جریمه پرداخت کند و هم باید موارد اضافه شده به ساختمانرا تخریب کند.
در نتیجه
در تمام مراحل بازسازی ساختمان حتماً به قوانین مهم شهرداری در نوسازی توجه داشته باشید. زیرا کوچکترین اشتباهی میتواند دردسرهای زیادی برای شما داشته باشد.
- در این مقاله سعی کردیم به صورت کامل شما را با قوانین بازسازی آشنا کرده تا بتوانید دید خوبی از این موضوع داشته باشید. نظر شما درباره قوانین بازسازی چیست؟
- آیا قانون خاصی درباره بازسازی وجود دارد که در این مقاله به آن اشاره نکردیم؟
لطفاً از بخش نظرات با ما در ارتباط باشید.